Tymczasowe odstawienie jedzenia sprawia, że spada liczba białych krwinek, komórek układu odpornościowego obecnych we krwi, które jednak wzrastają do standardowego poziomu, kiedy powraca się do przyjmowania posiłków. Najnowsze badanie wykazało, że zjawisko to pozwala chorym na różnego rodzaju nowotwory znosić w większym stopniu uboczne skutki chemioterapii, wpływające negatywnie zwłaszcza na układ odpornościowy.
Poszczenie przez pewien okres czasu może wpływać na zwiększenie wymiany komórek macierzystych we krwi, wspierając tym samym układ odpornościowy w walce z negatywnymi efektami chemioterapii, a także przeciwdziałając naturalnemu pogorszeniu się zdrowia w wyniku starzenia się organizmu. Taka teza została sformułowana w oparciu o wyniki nowego badania opublikowanego w czasopiśmie Cell-Stem Cell przez Valtera Longo i jego współpracowników z Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USC), którzy odkryli to zjawisko w wyniku eksperymentu przeprowadzonego na myszach, a następnie potwierdzili je u pacjentów z chorobą nowotworową. Otrzymane rezultaty mogą mieć istotne skutki dla zdrowia i jakości życia przyjmujących chemioterapię, ludzi starszych i osób z zaburzeniami układu odpornościowego.
Chemioterapia wraz z radioterapią i chirurgią jest najczęściej stosowaną i najbardziej skuteczną metodą leczenia raka. Może jednak wywoływać poważne skutki uboczne, w tym zubożenie komórek układu odpornościowego. Szacuje się, że około jednej piątej zgonów osób chorych na raka zostało przyspieszonych, a nawet spowodowanych przez chemioterapię. Ponadto, układ immunologiczny pogarsza się nieuchronnie wraz z wiekiem, prowadząc w niektórych przypadkach do niedoboru odporności oraz zwiększając ryzyko rozwoju białaczki i innych nowotworów.
W jednym z poprzednich badań Longo i jego koledzy odkryli, że pozbawiając czasowo pożywienia myszy laboratoryjne, udało się zwiększyć odporność ich komórek macierzystych na specyficzne czynniki stresogenne. W ostatnim badaniu zostało natomiast wykazane, że nieprzyjmowanie posiłków ma działanie ochronne względem komórek odpornościowych obecnych we krwi, a mianowicie leukocytów.
“Długotrwałe poszczenie wpływa na znaczne zmniejszenie się liczby białych krwinek, które odzyskują jednak normalne wartości, gdy gryzonie zaczynają znów przyjmować pożywienie. Mamy tu prawdopodobnie do czynienia z mechanizmem wypracowanym w drodze ewolucji, umożliwiającym zredukowanie zużycia energii w okresach braku pożywienia”, wyjaśnia Longo. „Ten sam mechanizm sprawia, że komórki macierzyste osiągają stan, w którym mogą nie tylko produkować inne komórki układu immunologicznego, lecz również odwracać immunosupresję spowodowaną chemioterapią. Jak się okazało, dzięki temu układ odpornościowy myszy odmłodził się”.
Rezultaty badania na myszach odgrywają istotne znaczenie, ponieważ ochrona przed utratą leukocytów ma miejsce również u ludzi. Autorzy odkryli ten fakt podczas badań klinicznych u pacjentów, którzy pościli jednorazowo 72 godziny przed chemioterapią na bazie platyny.
Ponadto, nieprzyjmowanie jedzenia może mieć pozytywny wpływ również na redukcję poziomu IGF-1, białka odgrywającego kluczową rolę w progresie starzenia się organizmu. W związku z tym, amerykańscy naukowcy wysunęli hipotezę, że odstawienie żywności na pewien okres czasu może być korzystne nie tylko dla chorych na raka, ale także dla osób starszych i cierpiących na immunopatię.
Źródło: Cell-Stem Cell